7 Features You Need to Know About Adobe Indesign CC
Tarih 31 Ağustos 1999 kod adı K2 olan bir program piyasaya sürüldü bu tarihte. K2 nin anlamı ise Quark Killer demekti, bu ünvanı almasına sebep olan Quark, o tarihe kadar baskı işleri için hizmet etmiş bir dijital yazılım olarak kullanıldı. O tarihten sonra da kullanıldı tabiki, Quark'ın verdiği hizmet yadsınılamaz fakat tarihinin en büyük rakibini de tanımış oldu aynı sene.
Evet başlıktan da tahmin edeceğiniz üzere Adobe Indesign'dan bahsediyorum. Piyasaya sürülmesinden kısa süre sonra kullanım kolaylığı ve bilgisayarlar için çok hafif bir program olması sebebi ile baskı dünyasının göz bebeği oldu. 20 yıla yakın gelişiminin sonunda ise yapabildikleri inanılmaz. Sadece baskı için değil dijital dünyada da yerini aldı. Peki şimdilik son sürüm olan indesign cc ile neler yapabiliriz, bu word kadar kolay kullanılabilir programın bize sunduğu hizmetlere göz gezdirelim (kullanımı ms wordden daha kolay bence.)
- Hepimizin bildiği üzere kitap, katalog, gazete gibi çok sayfalı baskı dosyaları hazırlayabiliriz. Link sistemi ile çalıştığı için bilgisayarınıza yük olmayan ve herhangi bir hata sonucu program çökse dahi, programı yeniden açtığınızda dosyanızı kaybetmeyen indesign; kılavuz çizgileri master page mantığı ile paha biçilmez mizanpaj kolaylıkları sağladığından çalışma sürenizi minimumda tutan bir zaman tasarrufçusu aynı zamanda.
- Zaman tasarrufundan bahsetmişken eğer daha indesign'ın data merge'üne (veri birleştirme) bir merhaba demediyseniz şiddetle tavsiye ederim. Elinizde 100 kişilik bir kartvizit listesi var ve tek tek kişilerin bilgilerini girerek bir tasarım yapıyorsanız kurtarıcınız tam karşınızda. Kişilerin bilgilerini kolonlar halinde tutuğunuz bir excel ya da word dosyanız varsa, indesign data merge sayesinde sizin için kişilerin bilgilerini otomatik olarak tasarımınıza yerleştirip, baskıya hazır olan dosyanızı saniyeler içinde size teslim edebilir.
- Baskı için hazırladığınız katalog, tanıtım broşürü ya da yıllık rapor gibi ürünleri, internet sitenizde dijital olarak müşterilerinizle paylaşmak istemez misiniz? Baskı dosyasında yapacağınız ufak yönlendirme butonları ile etkileşimli bir interaktif pdf oluşturabilirsiniz. Bu pdf'in içine dilerseniz tanıtım filminizi bile yerleştirebilirisiniz. Ses ve video oynatabilen bir pdf çok havalı duruyor değil mi? Üstelik sadece ekranda görüntülenecek olan bu döküman için kaydetme seçeneklerinde, interaktif pdf olarak kaydet seçeneği ile baskı dosyası kadar GBlarca büyüklükteki bir dosya yerine MBlara sığan minik bir dosya elde etmeniz de mümkün. Pdf'deki videonun oynatılabilmesi için bilgisayarda flash player olması gerektiğini de hatırlatmalıyım sanırım.
- Hiç indesign ile web sitesi tasarlamayı denediniz mi? Evet indesign içindeki interaktif seçeneklerle çalışan bir web site yapabilmeniz mümkün, hatta sitenize yönlendirme butonları olan bir slider bile ekleyebilirsiniz. Indesign creative cloud ile birlikte, tasarladığınız bu siteyi HTML5 olarak yayınlayabilirsiniz de. Tek yapmanız gereken tasarımınızı indesign içinde yapıp linklerini diğer sayfalara vererek sayfa geçişlerini sağlamak. Hatta işi biraz daha ileriye götürüp mobil uygulama bile yapabilirsiniz.
- Peki ya animasyonlu bir sunum yapmayı denediniz mi? Sunumlarınızı power point'in animasyonları ile sınırlı tutmak zorunda değilsiniz. Indesig'nın buton tetikleyicileri ile bir butona bastığınızda, verdiğiniz başka bir animasyonu aynı sayfa içinde oynatması yada başka bir sayfaya sizi götürmesi, videoyu başlatıp durdurması ve daha pek çok şeyi yapması mümkün üstelik sunumunuzun çalışması için sunum yaptığınız bilgisayarda power point yüklü olmak zorunda da değil. Sunumunuzu CC'a yükledikten sonra linkini kopyalayıp bütün tarayıcılarda sorunsuz gösterebilirisiniz. Dilerseniz mobil cihazınızdan arkadaşlarınıza gösterebilir ya da sunumu saati gelene kadar prova yapabilirsiniz.
- Dijital yayıncılık ile birlikte elektronik kitapların da kullanımı da yaygınlaşmakta. Baskı için hazırladığınız kitap mizanpajı yapılmış bir çalışmanız varsa, onu epub olarak çıktı almanız yeterli indesign kitabınızı elektronik kitap yapacaktır.
- Peki ya indesign aracılığı ile ağaçları koruyabileceğini söylesem! Sanırım çok ileri gitmiş olmam. Indesign interaktif form özelliği ile artık başvuru, anket gibi formların çıktı alınarak doldurulmasına gerek yok. Pdf'lerinizi düzenlebilir form yaparak kişilere dijital platforda form doldurtabilirsiniz ve yine dijital olarak size göndermelerini isteyebilirsiniz. Üstelik dijital imzayı da destekleyen indesign kişilerinizin gerçek kişiler olduğunu kanıtlayabilir.
Kısaca indesign hayatımızı kolaylaştırmak için gelmiş bir melek diyebiliriz. Vektörlerle, fotoğraflarla, stillerle, efektlerle, animasyonlar ve hatta linklerle çalışabilmesi rakiplerini de arttırıyor. Sizin de indesign'ın sevdiğiniz yönleri varsa yorum yazabilir ya da sevmediğiniz yönlerini paylaşabilirisiniz. Sonraki yazıda görüşmek üzere.
Kaynaklar: Page by Page Ten Years of Designing with Adobe ® InDesign (Pamela Pfiffner)